Sportpsychologie Inspiratiesessie 'Zelfregulatie als basis voor plezier en prestaties'
Login
Sportpsychologie Inspiratiesessie 'Zelfregulatie als basis voor plezier en prestaties'
  • Inleiding
  • Schrijf je nu in!
  • Programma
  • Sessieleider en sprekers
  • Inhoud Sessies
  • Accreditatie
  • Locatie
  • Achtergrond informatie
  • Initiatiefnemers
  • Contact
  • Login
Sportpsychologie Inspiratiesessie 'Zelfregulatie als basis voor plezier en prestaties'
  • Inleiding
  • Schrijf je nu in!
  • Programma
  • Sessieleider en sprekers
  • Inhoud Sessies
  • Accreditatie
  • Locatie
  • Achtergrond informatie
  • Initiatiefnemers
  • Contact
  • Login

SESSIELEIDER

Laura Jonker

In 2002 begonnen aan de studie Bewegingswetenschappen aan de RijksUniversiteit van Groningen. In 2006 startte zij met haar onderzoek naar de relatie tussen sport -en schoolprestaties als onderdeel van haar master. Na het behalen van haar master heeft ze zich verder gespecialiseerd in de sportpsychologie en met name op het onderdeel zelfregulatie als vaardigheid voor het verbeteren van prestaties en plezier tijdens haar promotieonderzoek. In 2012 ontving zij voor haar proefschrift Self-regulation in Sport and Education. Important for academic achievements en sport expertise de NKS Boymansprijs. 

In november 2010 is Laura, naast haar werkzaamheden ter afronding van haar proefschrift, werkzaam geweest voor het NOC*NSF en de KNVB in verschillende onderzoekprojecten waarin zij verantwoordelijk was voor de uitvoering van het onderzoek, maar met name de praktische toepassing van de resultaten. Hiermee was zij de eerste persoon die zich binnen een sportbond fulltime bezig ging houden met het uitvoeren en onderbouwen van beleid op basis van onderzoek. Voor de KNVB is zij betrokken geweest bij “grote” projecten als Winnaars van morgen, Het nieuwe pupillen voetbal, De hervorming van de Eredivisie, Jupiler League en KNVB beker, kunstgras, talentontwikkeling, zelfregulatie en innovaties op de KNVB Campus.

Sinds januari 2017 is zij oprichter van het adviesbureau XOET (www.xoet.nl) dat zich richt op het dichten van het gat tussen wetenschap en sportpraktijk en workshops, coaching en adviestrajecten verzorgt rondom zelfregulatie, zelfsturing en het gebruik van data en onderzoek voor met name sport, maar ook het onderwijs en het bedrijfsleven. Ze heeft verschillende opdrachtgevers in de sport, het onderwijs en het bedrijfleven. In 2018 won zij met het prototype van de XOET-scan de nationale sportinnovator prijs.

SPREKERS

Hans van Breukelen

Hans van Breukelen (1956) is van huis uit onderwijzer, maar vooral bekend door zijn negentienjarige voetbalcarrière.

Hij stond als doelman onder de lat bij FC Utrecht, Nottingham Forest en PSV. Hij kwam 73 keer uit voor het Nederlands elftal en beleefde zijn ultieme overwinning met het Europees Kampioenschap voetbal in 1988. Na zijn voetballoopbaan richtte hij zich op een maatschappelijke loopbaan met als centraal thema: succes is maakbaar. Ook is hij auteur van de boeken: Winnen; Van talent naar topspeler. Topposities; een individuele benadering naar teamsucces en recent zijn boek Maak je comeback; vind jezelf opnieuw uit na een tegenslag. Sinds 2018 is hij ook actief als Comebackmanager.

De combinatie van topsport, management en sprekerservaring maken dat hij op een praktische wijze individuen en organisaties kan verbinden om doelstellingen te realiseren. 'En boven alles ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van omgaan met tegenslagen en succesvol blijven', zegt Hans van Breukelen. Dat doe ik op basis van een open dialoog, met een hart voor mensen en hard op inhoud. Het geeft mij een kick als mensen hun eigen plafond aantikken en van doelloosheid weer doelgericht kunnen gaan leven.'

Fotograaf: Casper Rila

Celine van Gerner

Céline van Gerner is olympisch turnster. In 2009 werd Van Gerner Nederlands kampioen bij de junioren, als eerste van vele grote prijzen. Tijdens het Europees Kampioenschap in Glasgow in 2018 won Van Gerner brons in de teamfinale, met Naomi Visser, Sanne Wevers, Tisha Volleman en Vera van Pol. Individueel behaalde ze de finale op vloer, waarin Van Gerner opzien baarde door als kat geschminkt haar oefening te doen. Ze turnde op muziek uit de musical Cats en werd vierde. Vanwege de make-up - nooit eerder vertoond in het turnen -, het haar als kattenoren en bijpassend turnpakje werd er wereldwijd over gesproken. Komiek Stephen Colbert wijdde er in zijn Late Show in Amerika het item Meanwhile aan. De internationale federatie FIG vaardigde enkele maanden later een verbod uit op 'te theatrale' make-up, door insiders de Van Gerner-wet genoemd. In 2019 gaf zij aan wegens motivatieproblemen haar turncarrière te beëindigen

Rocky Hehakaija

Rocky Hehakaija

In de internationale straatvoetbalwereld is Rocky Hehakaija (1984) een bekend gezicht. Ze was het eerste en enige vrouwelijke lid van de Street Legends: ’s werelds beste straatvoetbalteam. Waar ze met ex-profvoetballer en aanvoerder Edgar Davids in het team zat. Met dit team heeft ze op topniveau demonstraties en clinics gegeven, o.a. in de sloppenwijken van Zuid-Afrika, Ghana, Kenia en Brazilië.

De sportieve Rocky schopte het tot Jong Oranje, maar toen sloeg het noodlot toe: een ernstige knieblessure maakte een einde aan haar internationale voetbalcarrière. Een zware domper voor de ambitieuze speelster. In plaats van bij de pakken neer te zitten, besloot ze het roer om te gooien. Rocky richtte samen met Philip Veldhuis de stichting Favela Street op. Hiermee creëert ze een nieuwe generatie sterke rolmodellen in achterstandswijken, met de kracht van straatvoetbal. Ze inspireert jonge vrouwen met haar positieve instelling en voetbalskills. Daarnaast fungeert ze als rolmodel voor jongeren uit sloppenwijken over de hele wereld. Favela Street is actief in o.a. Brazilië, Haïti, Curaçao en Nederland.

prof. dr. N. (Nico) van Yperen

Nico W. Van Yperen

Na zijn studie Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (1987) promoveerde Nico W. Van Yperen in Nijmegen (1990). In 1994 keerde hij terug naar Groningen waar hij in 2004 zijn oratie hield met als titel ‘Vlammen en Afbranden’. Van Yperen geeft onder meer Engelstalige colleges Sport and Performance Psychology in de Bachelor Psychologie en in de master het vak Competence and Motivation. Hij is nauw betrokken bij de internationale master track Talent Development & Creativity en heeft zitting in het managementteam van het Sport Science Institute Groningen.

“Natuurlijk zijn zaken als motivatie, concentratie en commitment minder eenduidig vast te stellen dan uithoudingsvermogen, traptechniek en kracht. Maar mentale vaardigheden als doelen stellen, structuur aanbrengen, doorzetten en loslaten, een positief gevoel oproepen, keuzes maken, drijfveren aanspreken, zijn concreet en trainbaar, net als technische en tactische vaardigheden”, aldus Van Yperen. “Met mijn onderzoek hoop ik een bijdrage te leveren aan besef dat mentale factoren alomtegenwoordig zijn in de wereld van sport en presteren, en minder mysterieus zijn dan vaak wordt gedacht.” 

Lees meer over Nico W. Van Yperen en zijn bevindingen via http://www.sportscience.blog/. 

Sportpsychologie Inspiratiesessie 'Zelfregulatie als basis voor plezier en prestaties'

Sportpsychologie Inspiratiesessie 'Zelfregulatie als basis voor plezier en prestaties'Registratiewebsite voor Sportpsychologie Inspiratiesessie 'Zelfregulatie als basis voor plezier en prestaties'

Arko Sports Mediaevents@sportsmedia.nl

Arko Sports Mediaevents@sportsmedia.nlhttps://www.vanaanlegnaarintelligentie.nl

2019-11-13

2019-11-13

OfflineEventAttendanceMode

EventScheduled

Sportpsychologie Inspiratiesessie 'Zelfregulatie als basis voor plezier en prestaties'Sportpsychologie Inspiratiesessie 'Zelfregulatie als basis voor plezier en prestaties'0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z

JOINN!JOINN!Onderdoor 5 3995 DW HOUTEN Nederland